Go Back
Afdrukken

Basisrecept Kandij Appel

Een lekkere tractatie.

Gang Dessert, Snack
Keuken Nederlands
Keyword appelbol, kandijappel
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale Tijd 20 minuten
Geschikt voor 3 Stuks
Calorieën 600 kcal

Ingrediënten

 • 3 Zure appels, bijvoorbeeld jonagold
 • 250 Gram Suiker
 • 3 Eetlepels Water
 • 1 Theelepel Citroensap
 • 3 Satéprikkers
 • Rode levensmiddelenkleurstof (Je kunt natuurlijk ook een andere kleur gebruiken.)

Bereiding

 1. Appels wassen, en de steel verwijderen. Waar de steel zat kan je nu een satéprikker in de appel steken, dusdanig dat de appel stevig op de prikker blijft zitten, terwijl er nog genoeg ruimte is om de appel aan de prikker omhoog en vast te houden.

 2. De suiker in het water oplossen, en het citroensap toevoegen. Het geheel goed laten oplossen, door goed te roeren totdat alle suiker is opgelost.

 3. Van deze siroop een beetje in een pan op het vuur laten karameliseren, en daarna weer terug doen bij het suikerwater. Het geheel bij grote hitte in een pan inkoken, zodat het geheel dik wordt.

 4. Nu pas doen we de levensmiddelenkleurstof er bij.

 5. Nu de appels door het dikke mengsel halen, totdat de appels geheel bedekt zijn met de dikke siroop. Eventueel nog laten uitlekken.

 6. Nu de appel in koud water dompelen, zodat de siroop kan stollen, en op een plat bord plaatsen.

Opmerkingen - Tips

In plaats van in het water dompelen, kan je ook de appels door hagelslag, chocolade, muisjes, en ga zo maar door, wentelen. In dat geval heb je een nog meer kleurrijke kandij appel.

En je hoeft natuurlijk de kandij appel niet persé op een satéprikker te steken. De kandij appel kan je namelijk ook gebruiken als decoratie in de kerstboom, waar kinderen de appel uit de kerstboom kunnen halen om op te eten.