Appelbeignets

Appelbeignets

Appelbeignets, in grote delen van het land wordt deze lekkernij voor Oud en Nieuw gewoon appelflappen genoemd, is een lekkernij die doorgaans rond het einde van het jaar gebakken wordt, en dan vaak in grote hoeveelheden.

Er zijn echter ook veel mensen, die halen deze lekkernij bij de oliebollenkraam, vaak omdat men denkt dat het zelf bakken erg moeilijk is. Nee hoor, het kost even wat tijd, vooral als je grotere hoeveelheden wilt bakken, maar appelbeignets maken is eigenlijk heel erg simpel.

WonenWonen

Basisrecept Appelbeignets

Tal van vrouwen en mannen staan daags voor Oud en Nieuw te bakken, waarin vaak een combinatie van oliebollen en appelbeignets gebakken wordt.

 • 250 Gram Zelfrijzend bakmeel, hetgeen je overigens ook zelf kunt maken
 • 2 Eieren
 • 300 Milliliter Melk
 • 4 Grote appels, bijvoorbeeld Goudreinet, maar in principe kan je iedere zure, of zoet-zure bakappel gebruiken
 • 100 Gram Suiker
 • Poedersuiker
 • 1 Eetlepel Kaneelpoeder
 • Zonnebloemolie
 1. Allereerst is het lekkerder, als je de eerste voorbereidingen al de avond vooraf doet. Schil de appels, steek het klokhuis met een appelboor er uit, en snij de appels in gelijkmatige schijven.

  Meng suiker en kaneel in een kom goed door elkaar. Pak een grote schaal, en doe daar allereerst een laagje van het kaneel-suiker mengsel op de bodem.

 2. Leg daar een laag appelschijven op. Strooi daar weel suiker en kaneel over, leg weer schijven appel er op, en ga zo door tot alle appels bedekt zijn met kaneel en suiker.

 3. Doe een schone doek over de schaal, en laat dit een nacht rusten. Suiker en kaneel zullen in de appels trekken, terwijl het overbodige appelsap uit de appels zullen lekken. Eventueel, voor de liefhebbers, kan je de volgende dag dit appelsap gewoon drinken.

 4. De volgende dag vul je de frituurpan met verse zonnebloemolie, en zet deze alvast aan op ongeveer 180 graden. Neem een bord of schaal, en leg daarop alvast wat keukenpapier.

 5. Dan maak je het beslag. Neem een beslagkom, en klop de eieren los met 50 ml melk. Voeg daarna beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Roer het geheel goed door, tot een glad beslag. Voeg daarna al roerend het restant van de melk toe. Eventueel kan je ook nog wat bier toevoegen, i.p.v. melk.

 6. Als de olie heet is, doop je een schijf appel in het beslag, zodat aan beide kanten beslag komt, en doe je de appelschijf in de hete olie. Doe dit voorzichtig, want het kan spetteren. Dat doe je vervolgens met zoveel appelschijven als er plek is in de frituurpan.

 7. Tijdens het bakken, na ongeveer 90 seconden, de appelbeignets omdraaien, met een vork of iets dergelijks, totdat de appelbeignets aan beide kanten mooi bruin zijn.

 8. Haal de appelbeignets uit het vet, en leg deze op het bord, of in de schaal met keukenpapier. Hierdoor zal het overtollige vet in het keukenpapier trekken.

 9. Bak op deze manier alle appelschijven. Als alles klaar is, kan je eventueel de appelbeignets in een aparte schaal doen, zonder keukenpapier.

 10. Koud en warm lekker, en nog lekkerder als je er wat poedersuiker over strooit.

[wp_ad_camp_1]

WonenWonen